Bigos z kiszonych buraków

Oto przepis na bigos z kiszonych buraków, tofu i boczniaków. Jest to wegańska wersja tradycyjnego bigosu, wzbogacona o wyjątkowy smak kiszonych buraków.

Bigos z kiszonych buraków

Przepis według KasiaDanie: Strefa SZiRU
Porcje

6

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

1

godzina 

20

minut
Całkowity czas

1

godzina 

50

minut

Składniki:

  • 1,5 kiszonych buraków startych na dużych oczkach

  • 300 g boczniaków

  • kostka tofu (najlepiej wędzonego)

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • słoiczek koncentratu pomidorowego

  • garść suszonych grzybów, wcześniej namoczonych

  • 0,5 szklanki białego lub czerwonego wina

  • ok. 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 0,5 szklanki oleju do smażenia (np. rzepakowego)

  • 2-3 łyżki sosu sojowego

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka kminku

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • sól i pieprz do smaku

  • jagody jałowca, cząber według uznania

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie buraków: Do dużego garnka wlewam 1/2 oleju i dodaję wszystkie przyprawy (oprócz sosu sojowego), smażę przez około 5 minut, pilnując, żeby się nie przypaliły. Dodaję starte buraki i zalewam bulionem. Gotuję pod przykryciem do miękkości przez około 40-50 minut. Pod koniec gotowania dodaję wino.
  • Przygotowanie boczniaków i tofu: Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Tofu zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  • Smażenie składników: Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju, który Ci został. Podsmaż tofu na złoty kolor z każdej strony, aż będzie chrupkie. Wyjmij z patelni i odstaw. Na tej samej patelni dodaj ostatnią część oleju i podsmaż boczniaki, aż zmiękną i zaczną się lekko rumienić (nie mieszaj za często). Wyjmij i odstaw razem z tofu.
  • Łączenie składników: Do buraków dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami, według uznania. Duś całość na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli bigos będzie zbyt suchy, dodaj więcej oleju.
  • Podanie: Bigos najlepiej smakuje po odgrzaniu, więc warto go przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem. Smak stanie się głębszy i bardziej wyrazisty. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.

Uwagi

  • Brak, życzę Smacznego 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*